Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Berner Sennenhond

Berner Sennenhond

Berner Sennenhond

Oorspronkelijk doel

Van oorsprong gebruikt als waak- & trekhond, veedrijver op boerderijen in het Kanton Bern.

Beknopte geschiedenis

De Berner Sennenhond is een boerderijhond waarbij de voorouders gebruikt werden als waak-, trekhond voor allerlei werkzaamheden en om het vee te drijven. Werd vroeger ook “Dürrbächler” genoemd.

VroegerNu

Foto: Marieke de Wolde
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-045)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Langharig, driekleur, sterk en behendig, iets boven middelgroot met stevige ledematen, harmonieus en in balans.Zijn oorspronkelijke doel was, bewaken, de kar trekken en vee drijven. Hiertoe moest de hond niet te licht zijn maar ook niet te zwaar, hij moest behendig genoeg blijven.
Huidig uiterlijk

Naast goede exemplaren zien we ook veel andere kwaliteit honden.
De hond moet licht gestrekt zijn, maar men ziet ook vierkant gebouwde honden, die ook te zwaar of te licht zijn.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zelfverzekerd, opmerkzaam, waakzaam en onbevreesd, goedmoedig en aanhankelijk, Zelfverzekerd en vriendelijk tegenover vreemden gemiddeld temperament, volgzaam.Als voormalige erfhond moet hij heel stabiel zijn, krachtig, maar niet te zwaar, zijn vriendelijke gedrag heeft de populariteit doen toenemen (en dit is het ras niet altijd ten goede gekomen).
Huidig gedrag

Gedrag is een van de meest belangrijke raskenmerken van de Berner Sennenhond
De hond heeft een unieke goedaardig gedrag, van boerderijhond naar gezelschapshond, therapiehond, sociale- en sporthond met een groot aanpassingsvermogen.
De vereniging controleert op diverse karakter eigenschappen bij de fokdieren.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: HD, ED, OCD, ziekte Von Willebrand en Entropion.

Overig / Aandachtspunten

Aandacht voor kort gebouwde honden, laagbenigheid. Te korte voorsnuiten en oogleden die niet geheel aansluiten. De honden dienen correct gehoekt te zijn om probleemloos te functioneren.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Hondewereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.