Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Staffordshire Bull Terriër

Staffordshire Bull Terriër

Staffordshire Bull Terriër

Oorspronkelijk doel

Vechthond (Pittdog) voor de wat arme bevolking enkele honderden jaren geleden, puur uit vermaak. Bij uitstek geschikte huishond en lief voor kinderen.

Beknopte geschiedenis

Ontstaan in Engeland in het gebied rond Staffordshire, rond 1835 werden de hondengevechten verboden, maar het illegale circuit ging gewoon door. Gefokt uit kruisingen van Bulldogs en Terriers. Maar werden ook in en om het huis gebruikt voor opruimen van ongedierte.

VroegerNu

HW 1984 Ch.Feaqrless Red of Bandits

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-076)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kortharig. Goede balans in alle proporties. Voor zijn grootte bezit hij grote kracht. Gespierd, snel en behendig.Vechthond met een groot uithoudingsvermogen en kracht. Krachtige tanden en kaken en zeer gespierd. Absoluut gehoorzaam. is door en door betrouwbaar als huishond.

Huidig uiterlijk

Niet veel veranderd, maar nog altijd populair, er wordt zeer veel variatie gezien.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedig, onbevreesd en volstrekt betrouwbaarVroeger vechthond en werd daar destijds op geselecteerd.
Vriendelijk voor kinderen, maar zoals bij alle honden nooit alleen laten met kinderen. Geen hond voor een beginneling en een goede opvoeding is essentieel.

Huidig gedrag

Nu huishond en is nog steeds volstrekt betrouwbaar. Kan niet zo goed bij andere honden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er komt voor: Stofwisselingsziekte (L2-HGA), Demodex, OCD, HD, Elleboogdysplasie, Patella luxatie en oogafwijkingen. Gemiddelde leeftijdsverwachting ongeveer 12 jaar. Volgens fokbeleid vereniging worden honden op L2-HGA (stofwisselingsziekte) en erfelijke cataract d.m.v. DNA getest.

Overig / Aandachtspunten

We zoeken droog gespierde honden, zonder overdrijving (bijv.: te zware – of te lichte honden, bespiering) Middle of the road geniet de voorkeur.
Letten op angstige – of agressieve honden, fouten in bouw en gangwerk,

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kynologen.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.