Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond waarvan de naam nu verbonden is aan het Engelse koningshuis.

Beknopte geschiedenis

Uit deze vroege toyspaniel, werd onder invloed van o.a. de mopshond een kortneuzig type gefokt. In 1926 werden er weer pogingen gedaan door fokkers in Engeland om de normaalneuzige dwergspaniel weer in ere te herstellen. Nadat dit type weer meer verscheen bleef de naam van het kortneuzige type King Charles Spaniel en de normaalneuzige variëteit werd Cavalier King Charles spaniel genoemd. Vroeger hadden de kleuren een eigen naam. De zwart/bruine variëteit noemde men King Charles. De driekleur noemde men Prince Charles. De wit met kastanjerood noemde men Blenheim en de geheel rode heette Ruby spaniel . In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam de Cavalier ook naar ons land.

VroegerNu

Raoul of Ttiwe

Billy Bob van ’t Burgtse Hof
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-136)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Levendig, sierlijk en harmonieus; van 5,4 tot 8,0 kg. Een kleine, goed in verhouding zijnde hond binnen de gestelde grenzen is wenselijk.De Cavalier moet absoluut een hoofd met een zachte vriendelijke expressie hebben, maar ook een functionele bouw.
Huidig uiterlijk

De King Charles spaniel en de Cavalier King Charles spaniel verschillen totaal in uiterlijk. De snuitlengte van de King is korter en hij heeft dus ook een andere vorm van de schedel. Het gebit bij de King is licht onder-voorbijtend, bij de Cavalier is dit een normaal sluitend gebit en zo zijn er nog heel wat meer verschillen. Ook belangrijk is dat het temperament van deze twee rassen zeer verschillend is.
De enige overeenkomst zijn eigenlijk nog de vacht en de kleuren.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Sportief, aanhankelijk, beslist zonder angst. Vrolijk, vriendelijk, geen enkele neiging tot nervositeit.Het gedrag hoort bij een vriendelijke gezelschapshond, maar er kunnen wel allerlei sportieve activiteiten mee ontplooid worden, zoals bv. Behendigheid.
Huidig gedrag

Vriendelijk en aanhankelijk, geen angstig of nerveus gedrag.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. Dat zijn: Mitral Valve Disease (Klepfibrose), Chiari-like Malformatie en Syringomyelie, Patella Luxatie., Oogonderzoek wordt bij fokdieren geadviseerd.
De rasvereniging is al lange tijd bezig met de gezondheid van de Cavalier King Charles spaniel. De ouderdieren worden dan ook op deze aandoeningen getest. Alle informatie is te vinden op de website van de Cavalier Club Nederland.

Overig / Aandachtspunten

Smalle, spitse snuit. Zware lippen. Puilende ogen. Koehakkigheid. Staart te ver boven de rugbelijning.
Witte aftekening bij de ruby en black and tan. Niet gewenst is zenuwachtig of angstig gedrag.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Rasvereniging
  • Ervaren kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.