Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Oorspronkelijk doel

Schapenhoeder maar ook waakhondje.

Beknopte geschiedenis

De Shetland Sheepdog, door liefhebbers, kortweg Sheltie genoemd, is afkomstig van de Shetland Eilanden. Het werk van de Sheltie bestond uit de boeren helpen met het bijeen houden van de kleine kudde schapen, het voorkomen dat de schapen zich aan de op de akkers groeiende gewassen te goed deden en het waarschuwen bij onraad door te blaffen. Omdat de boeren in tijd van voedselschaarste genoodzaakt waren hun schapen op kleine, onbewoonde eilanden onder te brengen, moest de Sheltie in staat zijn zelfstandig te werken. Het uiterlijk van de hondjes was voor de boeren van geen belang. Wel moesten ze bestand zijn tegen het klimaat, dat getypeerd werd door regen, storm en mist. Omstreeks 1900 kreeg de Sheltie meer bekendheid buiten de Shetland Eilanden. Bezoekers raakte onder de indruk van de kleine, sierlijke hondjes en namen ze met zich mee. Het uiterlijk van de Sheltie werd hierdoor meer van belang. De langharige Schotse Collie werd gebruikt om meer eenheid in type te verkrijgen. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

VroegerNu

1927 HW

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 88)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, in geen enkel opzicht lomp of grof. Beweging lenig en sierlijk. Symmetrische belijning zó, dat geen enkel deel buiten verhouding is. De overvloedige vacht, manen en kraag, de juiste belijning van het hoofd en de lieve uitdrukking vormen met elkaar het ideale beeld.De gemiddelde maat van een sheltie is 35-40 cm. Ze zijn elegant en daarom wendbaar en lichtvoetig. Ze werken graag en zijn door hun formaat geschikt voor vele activiteiten. Shelties hebben een dubbele vacht. De bovenlaag is wat hard en daaronder zachte onderwol. Deze vacht werkt als een isolatie laag. De vacht beschermt ze tegen kou maar ook tegen warmte. De dubbele vacht is water en vuil afstotend. Daarom is een sheltie ondanks de rijke vacht relatief makkelijk te onderhouden.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk is in de loop van de 100 jaar niet zo veel veranderd. Shelties hebben diverse kleuren. Ze hebben een handzaam formaat. Doordat ze relatief licht gebouwd zijn hebben shelties weinig problemen met HD en andere botafwijkingen. In de loop der tijd hebben ze wel meer vacht gekregen. Deze vacht is relatief makkelijk te onderhouden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Oplettend, vriendelijk, intelligent, sterk en actief. Aanhankelijk en toegewijd voor de eigenaar, afstandelijk tegenover vreemden, nooit zenuwachtig.Shelties zijn vriendelijke, zachtaardig en aanhankelijk. Ze werken ze graag voor hun eigenaar. Shelties zijn licht en snel en daarom zeer geschikt voor veel sporten zoals: agility, flyball schapenhoeden maar ook voor gehoorzaamheid en detectie. Omdat het oorspronkelijk ook een waakhondje is blaffen ze snel. Met de juiste opvoeding is dat prima in de hand te houden. Een waakhondje is geen allemansvriend en daarom moeten eerst even kennis maken maar dan is het ook goed.

Huidig gedrag

Je ziet af en toe Shelties die wat verlegen of angstig zijn maar met de juiste socialisatie komt dat nog maar weinig voor. Shelties zijn erg gesteld op de mensen en dieren ze die ze kennen. Vreemde mensen en honden moeten ze eerst leren kennen. Ze houden niet van een ruwe benadering. Benader je ze vriendelijk en rustig dan is het goed.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op oogproblemen, verder komen afwijkingen in zeer geringe mate voor. De Sheltie is een gezond ras.

Overig / Aandachtspunten

70% van de sheltie eigenaren heeft al eerder een sheltie gehad.
Door het uiterlijk hebben shelties relatief weinig lichamelijke problemen. Informatie over gedrag en gezondheid kunt u vinden op de site van de Nederlandse Sheltie Vereniging.
Onder het tabje gezondheid staat heel veel informatie.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.