Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cairn Terriër

Cairn Terriër

Cairn Terriër

Oorspronkelijk doel

Werkhondje uit Schotland, dat voornamelijk ongedierte en schadelijk wild moest bestrijden.

Beknopte geschiedenis

Vrij oud ras dat in Schotland gebruikt werd om ongedierte en ongewenst wild te bestrijden.
De Cairn terrier met zijn grote hart en nog grotere dosis moed, was perfect geschikt om het ongedierte in huis en stal op te ruimen en het omringende land vrij te houden van dassen en vossen.

VroegerNu

HW 1983
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-004)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Levendig, oplettend, met het natuurlijk voorkomen van een werkende hond. Moet goed over de voorbenen staan. Sterke achterhand. Diep in ribben, zeer vrij gangwerk, dubbele weerbestendige vacht.Door zijn lichaamsbouw en karakter is dit een hondje dat door zijn functionele bouw heel geschikt is om te werken voor de baas. Je kunt heel goed hondensporten beoefenen met de Cairn.
Het is zeker geen schoothondje.
Huidig uiterlijk

Door een goed fokbeleid en internationale samenwerking van fokkers is de de bouw van de Cairn terriër verbeterd. Rechte benen, betere hoekingen en geen afvallende croupes (lage staartaanzet).

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Onbevreesd en vrolijk van aard. Zelfbewust maar niet agressief.De Cairn Terriër is een kleine, opgewekte, vrolijke hond, een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk. De Cairn straalt blijheid en enthousiasme uit. Niets van wat er om hem heen gebeurt ontgaat een Cairn. Karakteristiek voor de Cairn is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt: de eigenwijze, zelfstandige boskabouter.
Huidig gedrag

Een echte gezinshond, past zich goed aan in elke leefsituatie mits er voldoende aandacht, afleiding en beweging gegeven wordt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Cairn is in principe een gezond ras.
Er komt levershunt voor (0,3%) en er is/wordt met succes onderzoek naar gedaan door de NCTC.
Fokdieren worden op Levershunt en Patella Luxatie getest. Pups van clubfokkers worden op levershunt getest. Atopie en huidproblemen komen soms ook voor.

Overig / Aandachtspunten

Een Cairn Terriër heeft een eerlijke, consequente opvoeding nodig. Dan is hij ieders vriend en makkelijk in de omgang.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.