Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Australian Shepherd

Australian Shepherd

Australian Shepherd

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver uit de Verenigde Staten.

Beknopte geschiedenis

De Australian Shepherd is een herdershond die afkomstig is uit de Verenigde Staten. De oorsprong van de Aussie ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten die werden gebruikt voor het drijven van de Spaanse Merino schapen, die eerst naar Australië en later naar de Verenigde Staten werden geëxporteerd, vaak vergezeld door de honden die de kudde begeleiden. De naam “Australian Shepherd” houdt dus verband met de honden die in Australië de Merino schapen dreven. In Amerika werd de Aussie onder andere ingezet als veelzijdige helper op de ranch en voor spectaculaire optredens tijdens western shows vergaarden ze in korte tijd grote bekendheid. Het is een relatief jong ras, ook al werden de honden al enige eeuwen gebruikt en gefokt in Amerika. Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian Shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. Aangezien de Nederlandse en Europese kynologie onderdeel zijn van de officiële kynologie hebben zij zich verbonden aan het stamboek van de AKC.

VroegerNu

KCM 2010

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-342)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Australian Shepherd is goed in balans, iets langer dan hoog, van middelmatige grootte en bone, in kleurpatronen die variatie en individualiteit bieden. Hij is oplettend en levendig, beweeglijk en lenig, stevig en gespierd, zonder log te zijn. Zijn vacht is van gemiddelde lengte en hardheid. Hij heeft een gecoupeerde of natuurlijke staart. Regelgeving couperenDe Australian Shepherd is werkhond bij uitstek, kan de hele dag werken en daar is hij ook op gebouwd.
Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Australian Shepherd is een intelligente werkhond met sterke drijf- en hoedinstincten. Hij is een trouwe kameraad en heeft het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken. Gelijkmatig van aard, vriendelijk en zelden uit op “ruzie”. Bij een eerste ontmoeting kan hij enigszins gereserveerd zijn.Omdat de Australian Shepherd een actieve hond is, zoekt hij naar een sportieve, actieve eigenaar. Eén die er voor zorgt dat er dagelijks minimaal een uur onafgebroken gewandeld wordt met de hond. Wanneer dit altijd hetzelfde rondje is, zal de Australian Shepherd zich al snel gaan vervelen, afwisseling is dus geboden. Dit kan ook door de hond ‘opdrachten’ te geven, denk hierbij aan apporteerspelletjes, zoekspelletjes of een balansoefening zoals het lopen over een omgevallen boom. Verder heeft een Australian Shepherd een eigenaar nodig die hem de tijd geeft om volwassen te worden, werk maakt van een consequente opvoeding/socialisatie en kan omgaan met zijn eventueel gereserveerde gedrag naar vreemden. Nog mooier is het wanneer de Australian Shepherd een taak krijgt in de vorm van een hondensport.
Huidig gedrag

Actieve hond die veel beweging nodig heeft en niet graag langdurig alleen gelaten wordt. Kan heel goed gebruikt worden in alle takken van hondensport.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop. Over het algemeen is de Aussie een gezonde hond. De Australian Shepherd kan makkelijk een hoge leeftijd bereiken. Er komen een aantal aandoeningen voor, zoals HD, ED, oogproblemen, MDR1 en epilepsie. De fokdieren van bij de rasvereniging aan gesloten fokkers worden verplicht HD en ED geröntgend en getest op alle binnen het ras voorkomende oogafwijkingen.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.