Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Coton de Tulear

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Genoemd om zijn zachte, katoenachtige vacht en de havenstad Tulear in Madagascar, is de Coton de Tulear vaak een levendige, liefdevolle metgezel.
Lang voor de officiële erkenning in 1970 was de Coton de Tuléar geïntroduceerd in Frankrijk; daar veroverde de nieuwkomer uit Madagaskar snel een toppositie tussen de gezelschapshonden van het land. Vandaag de dag is hij over de hele wereld verspreid.

VroegerNu

HW 2000

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-283)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine, langharige gezelschapshond met een witte katoenen vachtstructuur, met ronde, donkere ogen en een levendige, intelligente uitdrukking.Een kleine behendige hond die gebruikt werd op de schepen om het ruim vrij te houden van ratten en muizen.
Huidig uiterlijk

De vacht van de Coton de Tulear en de onderscheidende structuur die nodig is om zijn unieke silhouet te creëren, dit zijn de kenmerken van het ras. Het ras is afkomstig van het exotische eiland Madagaskar, en het gevarieerde klimaat, dient de “natuurlijke katoenen bol” textuur. De katoen-vacht is als isolatie in extreme temperaturen. Eeuwen van natuurlijke selectie ontwikkelden een ras met een rechthoekig skelet om een lange rug te vormen met een lichte stijging over de brede, sterke lendenen, wat flexibiliteit garandeert.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het is een vrolijke hond, stabiel, erg sociaal met mensen, past zich aan iedere levensteil aan. Het temperament van de Coton de Tuléar is een belangrijk kenmerk van het ras.Uitdagende overlevingsomstandigheden vereist uithoudingsvermogen en behendigheid. Goed uithoudingsvermogen.
Huidig gedrag

Gezelschapshond van en voor het gezin. Speels, pienter en energiek.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, maar de Cotton de Tulear is een relatief gezond ras. Genetische ziekten komen in geringe mate voor. Kunnen makkelijk 13-16 jaar worden. Er wordt gecontroleerd op ECVO oogonderzoek en Patelle Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

De Coton is een hond die regelmatig moet worden geborsteld en om de vacht wit te houden regelmatig gewassen worden.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.