Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bedlington Terriër

Bedlington Terriër

Bedlington Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond en ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

De Bedlington Terriër heeft, evenals veel andere terriërs, een streekgebonden naam. Het ras bestaat sinds eind 18e eeuw en voert naar alle waarschijnlijkheid hound-bloed; gelet op de bouw zal ook windhondenbloed van de Greyhound en of Whippet ingekruist zijn. De Bedlington werd gefokt voor de jacht op de otter, das, vos en ander schadelijk klein wild. Hij is door zijn snelheid, ongemene passie, moed en een prima beschermende vacht een gewaardeerd jager, hoewel zijn uiterlijk zulks niet doet vermoeden. Als een gemiddelde wordt een schouderhoogte van ongeveer 40,5 cm aangehouden. Reuen kunnen iets groter zijn, teven iets kleiner.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-009)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Bedlington is een gracieuze, lenige, gespierde hond. De warrelige, wollige beharing (niet draadharig) mag niet geplukt, maar dient geknipt te worden en verhaart niet. Hoe lief en goedig deze hond er ook uitziet, van huis uit zijn het echte werkhonden, die gefokt werden om hun moed, neus en scherpte bij de jacht. Zelfs voor de allergrootste hond zijn zij niet bevreesd en wanneer het onverhoopt op vechten aankomt weten zij hun mannetje te staan. Men mag zich dan ook wat betreft karakter niet vergissen.Voor het oorspronkelijke gebruik(verdelgen van soms groot en gevaarlijk ongedierte) werd een hond verlangt die snel was(vandaar het windhondenbloed in de Bedlington) en een beschermende wollige beharing om de lichaam tegen de kou te beschermen. Het gebit is groot en sterk voor een relatief kleine hond.
Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk van de Bedlington is nog steeds dat van een op snelheid gebouwde hond, met een duidelijk welving van de lendenen, zoals bij een windhond, en een wollige krulvacht in een blauwachtige of chocoladekleurige tint. De vacht dient geknipt te worden en verhaart niet in huis. De beharing is zacht en krullerig met hier en daar een harde haar(deze haren noemt men grannen). Pups worden donker geboren.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Bedlington Terriër is een rap, fel en moedig baasje, die weer en wind kan trotseren. Hij is zeer aanhankelijk, intelligent en tegenover vreemden wantrouwig, heeft veel beweging nodig en is heel geschikt voor een gezin met kinderen. Wat kleuren aangaat is toegestaan: blauw, blauw met bruin, lever of zandkleurig.Voor het gebruiksdoel, het verdelgen van vaak groot en gevaarlijk ongedierte zoals de vos, otter en das, was een hond met een onverschrokken karakter gewenst. Ondanks het wat lieve uiterlijk, dat vaak met dat van een lammetje vergeleken wordt, schuilt er in de Bedlington een geduchte tegenstander met ongekende moed en vasthoudendheid.
Huidig gedrag

Het huidige gedrag van de Bedlington is dat van een prettige gezinshond maar in een benarde positie gedwongen staat hij zijn mannetje.

Gezondheid *1

Evenals de meeste hondenrassen is ook de Bedlington terriër niet geheel vrij van erfelijke afwijkingen. Bekend bij dit ras is de koperstapelingsziekte, wat wil zeggen dat het sporenelement koper, wat de hond met zijn voedsel binnenkrijgt, niet voldoende wordt afgebroken en zich in de lever ophoopt. Dit kan tot ernstige leveraandoeningen leiden met vaak fatale afloop.
De rasvereniging heeft DNA onderzoek verplicht gesteld voor alle Bedlingtons waarmee gefokt werd. Er zijn alleen combinaties toegestaan tussen vrije honden onderling of vrij x drager. Lijders zijn uitgesloten van de fokkerij.

Overig / Aandachtspunten

Bij de Bedlington kwam vooral vroeger het fenomeen “Corny Feet” voor. Een afwijking aan de voetzolen die ook bij de Ierse Terrier voor kan komen, waarbij de voetzolen een gebarsten uiterlijk hebben. Het is een erfelijke aandoening waarvoor een DNA test beschikbaar is.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.