Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pyreneese Herdershond (À Face Rase)

Pyreneese Herdershond (À Face Rase)

Pyreneese Herdershond (À Face Rase)

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver.

Beknopte geschiedenis

Deze variëteit van de Pyreneese herdershond vindt men voornamelijk in het piémont gedeelte van de Pyreneëen alwaar hij volgens dhr. Bernard Sénac Lagrange( zie jaarboek 1927) “zeer gewaardeerd werd door paardenhandelaren en veedrijvers”. Zijn eigenaardigheden t.o.v. de andere typen van de pyreneese herdershond hebben hem vanaf 1920 een bijlage op de rasstandaard opgeleverd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-138)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
In zijn totaliteit bezit de Pyreneese herdershond face rase dezelfde karakteristieken als de pyreneese herdershond langhaar.Werkhond bij de kudde.

Huidig uiterlijk

Zowel lang kort- als halflang-harig. Het gezicht is vrij van lange haren. De lengte op het lichaam mag maximaal zijn tussen 4 en 7 centimeter. De Face Rase is in hoofd iets meer gestrekt , maar in lichaam iets minder gestrekt dan de langhaar. Bij beide rassen is de lengte van de benen belangrijk.
De maat van de Face Rase is voor reuen van 40 tot 54 cm en voor teven van 40 tot 52 cm.
Zwart, harlekijn, gestroomd (bringé), fauve in verschillende tinten met of zonder menging van zwarte haren en soms witte aftekeningen. Grijze vachten zijn zeldzaam.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De hond is levendig, plooibaar, soms wantrouwend tegenover vreemden.Werkhond bij de kudde met werkproef.

Huidig gedrag

De Pyreneese Herdershond is een gecompliceerde hond die niet geschikt is voor mensen die aan hun eerste hondje beginnen. Niet voor niets noemt men hem in het land van herkomst wel de ‘kleine duivel’. Ondanks zijn geringe formaat en zijn schattige uiterlijk, moet u zich realiseren dat u met de Berger een ‘heleboel’ hond in huis haalt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging verplicht de volgende onderzoeken voor de fokdieren: HD onderzoek, ED onderzoek, oogonderzoek en doofheidonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Pigment is heel belangrijk. Neus, lippen, oogranden moeten zwart zijn. Ook het verhemelte moet gepigmenteerd zijn en tenminste zwarte vlekken vertonen.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.