Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Briard

Briard

Briard

Oorspronkelijk doel

Drijven en bewaking schaapskudden.

Beknopte geschiedenis

Lange tijd bekend onder de naam : Chiens de Berger français de Plaine (Franse herdershonden van de vlakte). Het was in 1809, in abt Rozier’s “Cours complet d’agriculture” dat de naam “Chien de Brie” voor het eerst verscheen. Deze honden werden gefokt en geselecteerd op hun aanleg voor het drijven en bewaken van schaapskudden. Door het Franse leger werden tijdens de twee wereldoorlogen Briards gebruikt als waakhond en als reddingshond bij het zoeken naar gewonden op het slagveld.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-113)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Briard is een rustieke hond, soepel, gespierd en goed van verhoudingen. Hij is levendig en kwiek.Functioneel gebouwd met een weerbestendige vacht.
Huidig uiterlijk

De Briard is een rustieke hond, middelgroot, zeer elegant, harmonieus met een solide voorkomen. De vacht is lang en dient een knisperende hardheid te hebben zoals de vacht van een geit. Typerend oor de Briard is niet alleen zijn overvloedige fauve, zwarte of grijze vacht maar ook zijn fier gedragen krachtige hoofd, met de lange haren die de ogen als een sluier bedekken en deze hond zo’n prachtig aanzien geven. Zijn grote donkere ogen zijn van een oneindige zachtheid en intelligentie. Aan de achterpoten heeft hij dubbele hubertusklauwen. De schofthoogte van de Briard ligt tussen de 55 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 kg tot 35 kg.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Berger de Brie heeft een evenwichtig karakter, niet agressief, noch angstig. De Briard moet wijs en onverschrokken zijn (sage et hardi).De Briard is alert, waakzaam en moedig, zelfstandig en vaak dominant, verder zeer trouw en `honkvast´. Zijn evenwichtige, wendbare en leergierige aard samen met onvermoeibare inzet en zelfstandige manier van werken maakten hem bij de schaapsherder zeer geliefd. Door zijn aangeboren voorzichtigheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk.
Huidig gedrag

Goed opgevoed, met een consequente en rustige baas, is de Briard een echte bondgenoot, charmante vriend en zijn baas toegewijd tot aan zijn dood. Slim en vindingrijk, kortom een hond die initiatieven neemt en graag voor zijn baas werkt. De Briard is sinds eeuwen gefokt voor het hoeden, begeleiden en beschermen van schapen en het verdedigen van de baas en diens eigendommen. Door zijn aangeboren voorzichtigheid en vindingrijkheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk. Tegenwoordig ziet hij zijn huisgenoten vaak aan als zijn kudde en zo zie je hem tijdens de wandeling zijn “kudde” omcirkelen. De oorspronkelijke herderstalenten kan de Briard als huishond niet ontplooien, maar ook zijn familie verliest hij, zoals anders zijn schapen, niet uit het oog. Voor de fokkerij stelt de rasvereniging een gedragstest van de ouderdieren verplicht.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD, CSNB, ECVO oogonderzoeken, Ectopische Urether.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.