Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pumi

Pumi

Pumi

Oorspronkelijk doel

Terrierachtige drijfhond.

Beknopte geschiedenis

De Pumi is ontstaan in de 17e-18e Eeuw in Hongarije door de primitieve Puli, te kruisen met geïmporteerde Duitse en Franse terriërachtige honden met rechtopstaande oren. Het is sinds het begin van de 20e eeuw als zelfstandig ras.

VroegerNu

Foto Toepoel’s 2e druk

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-056)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Het betreft een middelgrote, vrolijke, terriërachtige herdershond. Het hoofd laat het karakter van de terriër het beste zien. De snuit is gestrekt en het bovenste derde deel van het hoofd met de rechtopstaande oren neigen naar voren. De lichaamsbouw is vierkant van bouw plein. Door zijn constante opmerkzaamheid is de houding van de hals hoger dan gemiddeld. Het halflange, golvende haar vormt krullen. De Pumi is er in verschillende kleurtinten, maar het moet altijd eenkleurig zijn.Een typisch herdershondje, alert, levendig, dapper en rumoerig, energiek, opgewekt.
Bekend is dat Pumi-achtige hondjes tussen de 16de en 18de eeuw werden ingezet voor de jacht in het moeras als eenden specialist. Om de honden fanatieker, vasthoudender en harder te maken voor dit werk, werd er Terriër in gefokt. Tevens was hij een de schuren een goed verdelger van ongedierte.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk is niet veel afwijkend als van het begin. Klein, levendig en alert.
Toont de vierkante lichaamsbouw en terrierachtig hoofd.
De Voorsnuit is langwerpig, en het bovenste derde deel van de prikoren buigt naar voren.
Het totaalbeeld is vierkant. De staart vormt een brede cirkel boven op de kroep.
De vacht is golvend, de gekrulde vacht vormt bosjes en is nooit glad of vast, heeft een gemiddelde lengte van 4 tot 7 cm, en vormen grotere of kleinere bosjes; het is elastisch, shaggy en dicht.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Deze zeer levendige veedrijver heeft een rusteloos karakter. Hij is extreem brutaal tegen vreemden een beetje achterdochtig. Als gevolg van zijn verstandige verhouding, zijn levendigheid en expressiviteit trekt altijd en overal de aandacht. De Pumi is behoorlijk luid. Zijn hele voorkomen straalt actie uit en vanwege zijn rusteloosheid en drukte zijn al zijn lichaamsdelen altijd in beweging. Hij is altijd actief en klaar om tot actie over te gaan. Verlegen of flegmatisch gedrag zijn het ras vreemd.Als herder is hij erg waakzaam en zal proberen de groep bij elkaar te houden, door er met snelle, korte, driftige pasjes om heen te draaien. Geeft onmiddellijk met veel geblaf aan als er iets of iemand in de buurt komt.
De invloed van de Terriër deinst er absoluut niet voor terug om de vijand te verjagen.

Huidig gedrag

De Pumi vindt het niet leuk om de hele dag niets te doen. Als hij echter voldoende speelruimte krijgt om zijn grote energie kwijt kan, en heeft geleerd wat de regels zijn, is de Pumi speels en makkelijk te onderhouden. Ook voor de hondensport, zoals Agility, Flyball, Reddingswerk en Speuren, alles vinden ze leuk, zolang zij het maar samen met hun baas kunnen doen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de verplichte HD onderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

De Pumi werpen de vacht niet af. Ze kunnen echter gemakkelijk klitten en moeten elke twee weken worden geborsteld en elke drie maanden worden verzorgd. Een nadeel is dat zij nog al veel kunnen blaffen.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Toepoel
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.