Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Smålandstövare

Smålandstövare

Smålandstövare

Oorspronkelijk doel

Luidgevende speurhond voor de jacht op konijnen en vos. Geen meutehond en wordt niet gebruikt voor de jacht op roodwild.

Beknopte geschiedenis

In de 19e eeuw bestonden er op grote schaal speurhonden in Småland. Sommigen van hen, wier voorouders uit het Duitse, Poolse en Baltische honden afstamde, hadden soldaten bij hun terugkeer naar Småland in de nasleep van de grote oorlogen (1611 – 1718), vergezeld. Deze honden zijn gevormd in de combinatie met lokale boerderijhonden van het Spitstype, onder invloed van Engelse honden tot de oorsprong van de Smålandsstövare. Verschillen waren er in grootte, kleur en de staart lengte. Sommige honden waren zwart en bruin, andere rood of geel. Witte aftekeningen kwamen veel voor. Sommige honden werden geboren met korte staart. Aan het begin van de 20e eeuw werden inspanningen geleverd om de Smålandsstövare, van het oorspronkelijke type nieuw leven in te blazen, waarbij de variëteit met de korte staart de voorkeur had, hoewel de eerste standaard van 1921 de natuurlijke korte en lange staart toestond. Sindsdien is de standaard meerdere malen herzien. Het ras is een sterke, veelzijdige hond met een goede stem die voornamelijk gebruikt wordt voor de jacht op vossen en konijnen. Traditioneel werd het echter ook gebruikt voor klein haarwild, maar nooit voor roodwild.

VroegerNu

Svensk Stöfvare G.v.B. 1904

Foto: FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-129)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een robuuste hond met vrij elegante verschijning. Het moet sterk maar niet zwaar gebouwd zijn. Het haar moet hard zijn. De staart moet natuurlijk kort of lang zijn.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een ontspannen vriendelijke hond van loyaal en enthousiast karakter.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.