Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Westsiberische Laika

Westsiberische Laika

Westsiberische Laika

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Dit van oorsprong Russische jachthondenras komt uit de Oeral, West- en Oost-Siberische bosgebieden en werd uit Khanty en Manci jachthonden geselecteerd.
De eerste rasstandaarden, van Vogul (Mansi) en Osyak (Khanty) Laiki werden begin 20e door Russische Kynologen vastgesteld. In 1947 werden de nieuwe eisen voor Laika-rassen aangekondigd en nauw verwante afstammelingen van de Khanty en Mansi werden in een ras verenigd. De nieuwe rasstandaard voor de Zapadno-Siberische Laika werd in 1952 erkend.
Tegenwoordig is de Zapadno-Siberische Laika de meest voorkomende jachthond in Rusland en in alle bosgebieden van het land van Karelia tot Kamchtka verspreid. Het ras is bijzonder populair in zijn oorspronkelijke gebied. Fokmateriaal van kennels met zuivere vererving voor het werk en kwaliteit in type en werkbekwaamheid waren in alle kynologische fokcentra van de Russische Federatie geïntroduceerd.

VroegerNu


Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-306)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote tot iets grotere hond, sterk met een krachtige en droge lichaamsbouw.
De lengte van het lichaam, gemeten vanaf de voorborst tot aan de zitbeen, is iets groter dan de schofthoogte tot aan de grond.
Het geslachtstype is duidelijk ontwikkeld. Reuen zijn groter dan de teven en uitgesproken mannelijk. De bespiering is goed ontwikkeld en het skelet is sterk.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Kalm, evenwichtig. een krachtige hond met een zeer sterk ontwikkeld reukvermogen om te zoeken naar wild; met een opgewekte, gevoelige en een sterke passie voor de jacht, hij is net zo enthousiast om op vederwild als op haarwild te jagen. Zelfverzekerd en tegenover vreemden waakzaam.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, nog voornamelijk gefokt als jachthond, dus als werkras. Weinig gezondheidsproblemen bekend.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.