Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Picardische Herdershond

Picardische Herdershond

Picardische Herdershond

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver, waakhond, gezinshond.

Beknopte geschiedenis

De Picardische herdershond heeft een zeer oude oorsprong. Het is natuurlijk niet zeker dat de Picardische herdershond afkomstig uit de regio Picardië; het is mogelijk, zelfs waarschijnlijk, dat het een wijdverspreid ras was harde vacht typisch in Noordwest-Europa.
In 1863 werden de eerste Picardische herders gekeurd op een show in dezelfde klas als Beaucerons en Briards. In 1898 werd duidelijk dat de Picardische herder een ras was.
Paul Megnin stelde de eerste standaard op in 1922. Het ras kreeg in 1925 definitieve erkenning.
Het ras stagneerde enigszins tot de Tweede Wereldoorlog en het was ook pas daarna dat liefhebbers, die interesse in de ras hadden, begonnen te zoeken in de Picardie, bij de bron, naar de meest typische
exemplaren voor de fokkerij. Na vele jaren, waarin de Rasvereniging het moeilijk had voor het verkrijgen van officiële erkenning, richtte de heer Robert Montenot, een eminente honden specialist, in 1955 de Club “Les Amis du Berger Picard” op.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Anneke Mastenbroek
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-176)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Picardische Herder is een middelgrote hond. Het is solide, winterhard, sterk gespierd en goed gebouwd zonder ooit te zwaar te zijn.
Hij blijft erg elegant, zowel in stand als in actie.
Zijn levendige en alerte expressie wordt gekenmerkt door zijn robuust uiterlijk.
Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Picardische herdershond is stabiel van humeur. Het is niet agressief, verlegen noch nerveus. Het zou beide moeten zijn gehoorzaam en onbevreesd. Deze eigenschappen maken het mogelijk dat hij zijn werk bestaande uit het drijven en beschermen van kuddes schapen mogelijk kan doen.
Het is ook een zeer goede waakhond voor het huis en een uitstekende gezinshond die geniet van nauw contact met kinderen.
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Picardische herder is een gezond ras. De vereniging controleert op HD en oogafwijkingen.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.