Verantwoord gefokte rashonden en look a likes
De laatste tijd is er veel media aandacht over de rashond. Deze is niet altijd positief te noemen. Dat is jammer! Want verantwoord gefokte honden, die met veel kennis, kunde en passie gefokt worden, vindt je vrijwel uitsluitend binnen de rashondenfokkerij.
Leestijd artikel: 6 minuten
Rasverenigingen
Veel fokkers van rashonden zijn aangesloten bij een rasvereniging. De vereniging stelt vaak aanvullenden eisen op het gebied van gezondheid, gedrag en uiterlijk. Fokdieren worden onderzocht, voordat ze voor de fokkerij worden ingezet, en veel verenigingen bezoeken alle gefokte nesten waarbij er gelet wordt op gezondheid, socialisatie en welzijn van pups en moederdier.
Stamboom is afstammingsbewijs
De stamboom was tot voor kort een document waarop de ouders, grootouders en overgrootouders vermeld stonden. Dit geeft geen garantie voor een verantwoord gefokte hond. Nu er voor de komende Algemene Vergadering van de Raad van Beheer een voorstel voorligt om honden die niet voldoen aan de normenmatrix en de wettelijke eisen geen stamboom meer te verlenen , maar wel een afstammingsbewijs. Of zo als dat binnen de FCI genoemd wordt een limited registration. Met honden met een dergelijke registratie kan niet zo maar gefokt worden om een weer stamboom honden te krijgen. De verwachting is dat begin 2021 een onderscheid komt tussen een afstammingsbewijs en een verantwoord gefokte hond.
Look a Likes
Zo worden honden genoemd die het uiterlijk hebben van een bepaald ras, maar waarvan de afstamming niet bekend is. Veel van deze honden worden, als er mee gefokt wordt niet gecontroleerd op erfelijke afwijkingen. Iets wat bij de meeste rashonden wel het geval is.
Daarmee heeft de rashondenfokkerij in zekere mate last van de fokkerij van look a likes. Zeker als deze, omdat ze veel lijken op de rashond met een stamboom, met de rashond over een kam worden geschoren.
Helaas leert de praktijk dat voor veel look -a-like honden geldt dat er relatief weinig kosten gemaakt worden op het gebied van het welzijn van de ouderdieren, gezondheidsonderzoeken, daarnaast is een selectieve keuze van de ouderdieren is vaak niet aan de orde. Daarmee is het een lucratieve handel die gemakshalve doorgetrokken wordt naar het fokken van rashonden, waarbij aan alle voorschriften wordt voldaan.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen en komen er look-a-likes voor die gezond zijn en een maatschappelijk zeer aanvaardbaar gedrag laten zien. Op deze honden moeten we zuinig zijn omdat die in een aantal gevallen het ras waar ze op lijken kunnen helpen aan de vergroting van hun genetische diversiteit.
Illegale hondenhandel
Veel look a likes komen via het illegale circuit ons land binnen, waarbij het Oostblok gezien wordt als een van de grotere ‘first suppliers’ . De fokdieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden, pups gaan te vroeg bij hun moeder weg en velen overleven de reis naar Nederland niet altijd. Ook in Nederland worden er op puppyfarms veel pups geboren waar gezondheid en welzijn van de ouderdieren te wensen overlaten, De slechte start van deze honden zorgt naast gezondheidsproblemen vaak voor gedragsproblemen als gevolg van een totaal gebrek aan socialisatie. Dit straalt dit weer af op de officiële geregistreerde rashonden.
Statistieken* tot slot
Uit onderzoek blijkt dat de georganiseerde kynologie (de rashonden met een officiële stamboom) de vraag niet aan kunnen. En wanneer de vraag hoger is dan het aanbod, dan gaan andere partijen aan de vraag voldoen, niet altijd met de juiste intenties.
Dus als u een hond aan wilt schaffen, neem dan een verantwoord gefokte rashond. Hoewel u er langer op moet wachten, voorkomt dit vaak problemen en veel verdriet. Ook blijkt de duurdere rashond, uiteindelijk vaak goedkoper als was het maar door de veelal beduidend lagere dierenarts kosten.
Zo kunnen we ook een vuist maken tegen de illegale hondenhandel waarbij het welzijn van de dieren schrijnend is.
*Bron: Zo ziek als een hond? Gezondheids- en socialisatieproblemen bij puppy’s in Nederland in relatie tot de herkomst Ilse van Leiden, Juno van Esseveldt, Joey Wolsink, Anton van Wijk en Nienke Endenburg. ISBN 978-94-92255-30-3