Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Fokken met Passie en Toekomstvisie 9 oktober

Fokken met Passie en Toekomstvisie 9 oktober

Tijdens het symposium op 20 april bleek de tijd te kort om het onderwerp ‘Hoe houden we het fokken nog leuk’ volledig te bespreken. De passie en kennis van de deelnemers zorgden ervoor dat er meer ruimte nodig was om alle inzichten en ervaringen te delen. En op woensdag 9 oktober hebben we hier een vervolg aan gegeven.

Een gevarieerd gezelschap

Deze bijeenkomst van Cynophilia werd gekenmerkt door een positieve en constructieve sfeer, waar we veel van elkaar hebben geleerd. Met 23 deelnemers, waaronder leden en een aantal niet-leden die op het symposium van 20 april aanwezig waren, konden we rekenen op een breed scala aan ervaringen en achtergronden. Het gezelschap bestond uit fokkers, rasverenigingen, gedragsdeskundigen, kynologisch instructeurs, dierenarts en de directeur van Fairdog. Ook qua ervaring varieerde dit van: ruim 60 jaar in de kynologie tot ‘nieuw in de kynologie met een frisse blik en zeer leergierig. Deze diversiteit zorgde voor rijke inzichten en diepgaande gesprekken.

Kennismaken en verdiepen

We startten met een kennismakingsronde, waarin iedereen de kans kreeg om zowel de positieve als de uitdagende aspecten van onze hobby te delen. Al snel werd duidelijk dat er veel gemeenschappelijke ervaringen zijn, maar ook dat de verschillen, vooral door de verschillende rollen en perspectieven, tot waardevolle aanvullingen leidden. Daarna verdeelden we ons in kleinere groepjes van vijf of zes personen om verder in te gaan op de gedeelde thema’s.
Deze opzet bood ruimte voor diepgaande discussies, waarbij de veelzijdigheid van het gezelschap een grote meerwaarde bleek. Ondanks de verschillen zagen we opvallend veel overeenkomsten in de uitdagingen waar iedereen tegenaan loopt.

Belangrijke thema’s en inzichten

Aan het eind van de dag kwamen we samen om de drie belangrijkste vragen te bespreken, waarna we een duidelijke opbrengst konden vaststellen.

1. Welke regels belemmeren het fokken het meest?

Dit onderwerp leidde tot levendige gesprekken, waarin een aantal knelpunten steeds weer naar voren kwam. Zo werd de 15 weken-regel als een grote belemmering ervaren. Er werd gepleit om uitzonderingen voor stamboomhonden. Ook de regel rond gecoupeerde honden die niet meer
mogen worden ingezet voor de fokkerij of deel mogen nemen aan proeven en andere evenementen werd besproken. Ook al is hier een medische reden voor, de hond is gelijk uitgesloten van vrijwel alles. De verplichte sedatie bij het maken van röntgenfoto’s is omstreden.
Ook het dierenwelzijn, de Wet dieren en de gedragscode voor dierenartsen spreken deze nieuwe
en verplichte maatregel tegen.

Daarnaast werd het gebrek aan mogelijkheden voor variëteitskruisingen, vooral bij poedels, als problematisch gezien. Hoewel er volgens een FCI-circulaire ruimte is voor kruisingen, is dit vanuit de Raad van Beheer nog niet mogelijk.

Het openen van stamboeken werd ook genoemd als een noodzakelijke stap, mits er een goed plan is. Er werd verwezen naar de Franse methode, waarbij honden in hun tweede levensjaar worden (goed)gekeurd op basis van uiterlijk, onafhankelijk van hun afstamming.

Tot slot werd de regelgeving rondom het Besluit houders van dieren uitgebreid besproken. Veel regels, waaronder de UBN-vereisten, werpen te grote drempels op voor incidentele fokkers. Wij begrijpen dat er regels nodig zijn om misstanden, die er zeker zijn, aan te pakken. De goedwillende fokker en nieuwe eigenaren hebben hier veel extra werk van en worden op extra kosten gejaagd. Maak deze regelgeving makkelijker. De inconsistentie in handhaving van regels frustreert velen.

2. Hoe houden we het fokken nog leuk?

Om de passie voor het fokken levend te houden, werden verschillende ideeën aangedragen. Zo werd er gesproken over financiële lasten en het mogelijk maken van gespreide betaling bij de Raad van Beheer bij de stamboomaangifte. Een ludieke suggestie was het ‘vasthouden van de puppygeur’ in parfumvorm, als een knipoog naar de vreugde een nestje pups met zich meebrengen.

Serieuzer werd het idee geopperd om meer waardering te tonen voor rashondenfokkers en de negatieve beeldvorming rondom bepaalde rassen, zoals kortsnuiten, te bestrijden met positieve pr. Hierbij werd gedacht aan artikelen in bladen zoals de Libelle, Margriet en Linda, en zelfs een leuk televisieprogramma over huisdieren. Daarnaast kwam het idee naar voren om een opleiding voor fokkers via een fokkerscursus in te richten en te werken met een mentorschapssysteem voor beginnende fokkers. De Raad van Beheer is hier ook mee bezig: met vereende krachten bereiken we meer.

Hoe veranderen we de kennis en het gedrag van kopers?
Pupkijkers en pupkopers worden steeds mondiger en daar is niets mis mee. Het is juist een goede ontwikkeling. Soms zijn de eisen en verwachtingen echter onrealistisch en leidt dit tot frustratie van de fokkers. Zeker als de puppy al is overgedragen en je als fokker soms lijdzaam moet toezien.

Het verbeteren van de voorlichting aan (toekomstige) hondenbezitters werd gezien als essentieel. Van gerichte adviezen tot verplichte cursussen voor eigenaren, zoals al gebeurt in Spanje en Zwitserland, er zijn veel mogelijkheden om het bewustzijn te vergroten.

Voorlichting via één centraal kanaal werd voorgesteld, met speciale aandacht voor het benaderen van scholen, aangezien de wens om een hond te hebben vaak al bij kinderen begint. Ouders gaan hierin mee
zonder soms te weten waar ze aan beginnen. Ook kynologenclubs en het LICG kunnen hierin een
belangrijke rol spelen. Helaas blijven impulsaankopen een groot probleem, waar wij als fokkers
niet altijd invloed op hebben. Wel kunnen we blijven werken aan het verhogen van de drempel
om ondoordacht een hond aan te schaffen.

Wat gaat Cynophilia hiermee doen?

Cynophilia zal de uitkomsten van deze bijeenkomst meenemen in verdere gesprekken met beleidsmakers van het LVVN. Ook is er binnenkort een afspraak met de Raad van Beheer waarbij we deze punten aan de orde laten komen. We zullen ons inspannen om hier verbeteringen te realiseren, Daarnaast zullen we actief inzetten op positieve PR om het imago van rashonden en fokkers te verbeteren, zowel in de media als via andere kanalen. Ook het mentorschap en de fokkerscursus gaan we verder onderzoeken, om zo de toekomstige generaties fokkers beter te ondersteunen en te begeleiden. Op 21 oktober is één van onze leden aanwezig bij de Kamercommissie om over dierenwelzijn te praten en hij zal hier ook punten van meenemen.

Onze deskundigenpool wordt op dit moment herzien en daar nemen we deze punten zeker in mee.
Met elkaar hebben we een vruchtbare en inspirerende bijeenkomst beleefd, waarin niet alleen
veel kennis werd gedeeld, maar ook concrete stappen zijn gezet richting verbetering van de
fokkerij. Wij danken iedereen voor hun waardevolle bijdrage en kijken uit naar de volgende
bijeenkomst!