Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

Alaskan Malamute

Oorspronkelijk doel

Sledehond voor het zware werk.

Beknopte geschiedenis

Amerikaanse en Russische schrijvers uit de 19e eeuw die het leven in dat hoge noorden hebben beschreven waren alle getroffen door de eerbied waarmee de eskimo’s hun honden behandelden en door de zorg die aan de honden werd besteed. Maar eigenlijk is dat vanzelfsprekend. De streek waarin deze mensen leefden zijn klimatologisch zo extreem, dat de tweebeners voor hun overleving sterk waren aangewezen op de gezondheid en de kwaliteit van hun viervoeters. Dit verklaart waarom ze voortdurend de beste honden uitkozen om mee te fokken; de honden die het sterkst waren, het beste waren aangepast aan de barre leefomstandigheden en de honden die zich het beste in de sneeuw konden verplaatsen. Een aangename bijkomstigheid was, dat deze honden niet alleen voortreffelijke werkers waren, maar bovendien in hun temperament het nuttige met het aantrekkelijke combineerden. Ze waren heel vriendelijk, zacht en op mensen gericht. Hierdoor werden ze niet alleen als nuttig dier gewaardeerd, maar ook als prettig en warm gezelschapsdier. Dat is heel goed te zien op de films die in het begin van de 20e eeuw bij de Inuit werden gemaakt.

VroegerNu

Alaskan Issuk of Kuvak HW 1976

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-243)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Alaskan Malamute is een van de oudste sledehonden in het noordpoolgebied en heeft een krachtig, substantieel lichaam met een diepe borst en is sterk en goed gespierd. De Malamute staat rechtop op zijn benen, trots en met grote vreugde in beweging met zijn rechtopstaande positie van het hoofd en zijn ogen stralen alertheid, interesse en nieuwsgierigheid uit.De Alaskan Malamute moet vooral worden beoordeeld op zijn capaciteiten om zware vrachten te trekken. Daarom moet hij compact, krachtig gebouwd zijn, met zware botten, stevige benen en goede voeten, een diepe borst, sterke schouders en een stevig, regelmatig gangwerk tonen. Hij is als trekhond niet bestemd om in snelheidswedstrijden met de kleinere noordelijke rassen te wedijveren.
Huidig uiterlijk

Stevig gebouwde compacte hond met diepe borst,krachtige schouders, sterke benen, matige hoekingen, in totaal atletische bouw, staat op “sneeuwschoen”voeten. Hoofd breed, niet grof of plomp, zachte expressie. Bruine ogen, scharend gebit. Oren driehoek, iets afgerond aan de top en op 10 voor 2 op schedel. Harmonieus , krachtig gangwerk. Dikke grove bovenvacht, met wollige ondervacht. Kleur, allerlei tinten grijs, zwart met wit, rood/ wit en wit als éénkleur. Staart als wuivende pluim. Reuen 63,5 cm, teven 58,5 cm, afmeting mag niet overheersen over die van type, verhouding en gangwerk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Alaskan Malamute is een aanhankelijke, vriendelijke hond, geen “eenmanshond”. Hij is een loyale, toegewijde metgezel, speels als hij daartoe gevraagd wordt; maar bovenal maakt hij indruk met zijn waardigheid, als hij volwassen is.Energiek, enorme trekkracht. Veel jacht, moest in het verleden vaak zijn eigen eten bij elkaar scharrelen. Schroomt er niet voor om het konijn van de buren op te eten.
Huidig gedrag

Vriendelijke hond, met erg veel energie. Zijn graag in gezelschap en laten duidelijk weten als zij alleen gelaten worden. Zijn niet zo gediend van honden van hetzelfde geslacht. Hebben veel aandacht nodig en vooral op fysiek gebied.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Alleen de voeten mogen worden bijgeknipt. Geen blauwe ogen. Geen lange zachte vacht. Laat “af” in ontwikkeling. Teven dragen de staart vaak naar beneden.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.