Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Boston Terriër

Boston Terriër

Boston Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Boston Terriër is een van de weinige rassen die echt in Amerika is ontstaan. In de gebieden rond Boston werd in de 19de eeuw een nieuw ras gefokt uit de kruising van de Bulldog met de Bull Terriër. De Boston Terriër was hiervan het resultaat en moest als vechthond dienst doen. Maar al gauw kreeg dit ras een veel minder agressief karakter en werd hij een geschikte gezelschapshond. Het is één van de meest verspreide en geliefde honden in de Verenigde Staten.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Onze Hond- Toepoel 1933

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-140)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Boston Terrier is een levendige, zeer intelligente hond, gladde vacht, kortsnuitig, compact gebouwd, voorzien van een korte staart, goed uitgebalanceerde hond, gestroomd, seal of zwart van kleur en gelijkmatig gemarkeerd met wit.De Boston Terriër is een snelle leerling die graag zijn best doet voor zijn baas. Lekker sportief bezig zijn vinden ze geweldig. De Boston heeft net als alle honden ook enkele minpunten. Soms kunnen ze best druk zijn dus opvoeding hoort erbij. Bij hoge temperatuur is afkoelen met water een prima optie, veel Boston’s zwemmen graag en goed.
Huidig uiterlijk

Op dit moment (2020) ligt de Boston Terrier onder vuur, er is een discussie gaande betreffende de korte snuit in relatie tot ademhalingsproblemen, de minister heeft fokken met kortsnuitige rassen zelfs verboden, behalve als ze aan voorwaarden voldoen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Boston Terrier is een vriendelijke en levendige hond. Het ras heeft een uitstekende instelling en een hoge mate van intelligentie, wat de Boston Terrier tot een onvergelijkbare metgezel maakt.De Boston Terriër is een zeer goede gezelschapshond. Het is een echte kindervriend. Hij geniet ervan om spelletjes met ze te spelen. Hij gedraagt zich overal goed gemanierd en is vriendelijk voor vreemden. Ze blaffen niet veel maar zullen wel het eigendom bewaken en hun baas waarschuwen en verdedigen.
Men mag tijdens de opvoeding niet te hard optreden. De hond is gevoelig voor stemintonaties en men zal hiermee het meest bereiken. Ze zijn slim genoeg om snel bevelen te begrijpen.
Huidig gedrag

Graag bezig zijn en zijn baas behagen, zeer sportief, grappig en levendig gedrag vragen om met de hond bezig te zijn. Bij geen correcte opvoeding kunnen ze druk zijn, opvoeding met een correcte hand hoort erbij.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er wordt door de vereniging voorgeschreven: ECVO oogonderzoek en gezondheidsscreening.
Honden die lijden aan de volgende aandoeningen worden uitgesloten voor de fokkerij:
Aangeboren doofheid of blindheid, Cataract, Hazenlip en of gespleten gehemelte, Wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen, Een als erfelijk beschouwde oogaandoening, Patella Luxatie, Epilepsie, BOS-Brachycephaal Obstructive Syndrome.

Overig / Aandachtspunten

Waak voor iedere overdrijving, met goed geopende neusgaten en op de goede ademhaling.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • P.M.C. Toepoel
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.