Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Broholmer

Broholmer

Broholmer

Oorspronkelijk doel

Waakhond, jachthond.

Beknopte geschiedenis

Sinds de middeleeuwen is dit type honden bekend, ze werden in die tijd gebruikt voor de hertenjacht. Later werden ze voornamelijk gebruikt als waakhond voor de grote boerderijen en landgoederen. Tegen het einde van de 18e eeuw werden deze honden zuiver gefokt, en dankzij de inspanningen van graaf Sehested von Broholm, waaraan het ras zijn naam dankte, nam hun aantal gestaag toe. Na de Tweede Wereldoorlog stierf het ras echter bijna uit, maar rond 1975 begon een groep toegewijde mensen, die later deel gingen uitmaken van de “Vereniging voor het herstel van het Broholmer” en met steun van de Deense Kennel Club, het ras te herstellen.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Hannie Warendorf.
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-315)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Mastiff type, grote hond, rechthoekige bouw, krachtig en rustig gangwerk, krachtige voorhand, massief en breed hoofd, forse nek met enige losse huid, borst breed en diep, in rust hoofd en staart (sabel). Bij attentie hoger. Staart nooit boven de toplijn.Het drijven en bewaken van het vee, huis en haard
Dit bewaken deden ze ook op vee markten. Ook is hij gebruikt voor de parfource jacht.
De bijnaam “Slachtershond” komt waarschijnlijk omdat hij het vee deed bewaken en vaak was te vinden in op de stoep van een slagerswinkel.
Huidig uiterlijk

De Broholmer is een grote en krachtige en atletische hond, in uiterlijk tussen de Mastiff en Duitse Dog. Hij is echter niet zo groot en zwaar als de Mastiff en ziet er niet zo elegant uit als de Duitse Dog. De lichaamsbouw is sterk en rechthoekig, zijn gangwerk is krachtig en atletisch. Belangrijk is dat het hoofd meestal vrij diep is en laag wordt gedragen.
In beweging wordt verwacht dat de Broholmer de bovenbelijning horizontaal is , van het hoofd tot de punt van de staart.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Karakter kalm, vriendelijk, waakzaam, zelfverzekerd.Zie boven.
Huidig gedrag

Zelfs wanneer ze te maken hebben met vreemden op hun eigen grondgebied, weet de Broholmer, haarfijn welke mensen welkom zijn en wie niet. Hij heeft een traditionele functie als waakhond, en hij neemt ook dit waar. Hier speelt ook die psychologische afschrikking, van het uiterlijk van de hond, een grote rol. Maar de Broholmer is altijd bereid om zijn familie te verdedigen in geval van gevaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, De Broholmer is een gezond ras, de fokdieren worden onderzocht op ED en HD. Deze aandoeningen komen weinig voor in het ras. De meeste fokdieren worden op hartafwijkingen, aorta-stenose en DCM deze komen af te toe voor.

Overig / Aandachtspunten

Bij de opvoeding is veel gevoel maar ook geduld nodig van de eigenaar.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.