Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cynophilia: “Fokkers en verenigingen werken keihard aan gezonde rashonden!”
Cynophilia: “Fokkers en verenigingen werken keihard aan gezonde rashonden!”

Cynophilia: “Fokkers en verenigingen werken keihard aan gezonde rashonden!”

De uitzending van actualiteitenprogramma Zembla op zondag 30 maart stond in het teken van de staat van de gezondheid van rashonden, vijftien jaar na de documentaire ‘Het einde van de rashond’.

Paul Mandigers, dierenarts en specialist in diergeneeskunde, benadrukt dat er grote vooruitgang is geboekt: “Meer dan 30 pathogene genmutaties zijn geïdentificeerd, en tools zoals Fit2Breed helpen fokkers bij een verantwoord fokbeleid.” Toch is de weerstand groot: “Ik ben niet tegen rashonden, maar wel voor gezonde en sociale honden. Als een ras ernstige erfelijke aandoeningen heeft, moet er een serieus plan komen. En als het echt niet meer kan, wees dan eerlijk en stop ermee.”

Mandigers wijst op positieve ontwikkelingen bij onder andere de Cavalier King Charles Spaniël en het Kooikerhondje, waar door verantwoorde fokkeuzes de frequentie van ernstige aandoeningen is gedaald. “Het is mogelijk gezondere honden te fokken, maar daar moet je wel wat voor doen.” Organisaties zoals de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht, de KNMvD en de Koninklijke Nederlandse Kennelclub ‘Cynophilia’ werken samen aan Fairdog, een platform voor gezonde rashonden.

Geen aandacht voor serieuze fokkers

Jan van den Berg van Cynophilia mist in de uitzending aandacht voor serieuze fokkers: “De geschiedenis van de kynologie, waarin uiterlijk lange tijd voorop stond, kun je niet zomaar uitvlakken. Gelukkig zijn veel rasverenigingen nu actief bezig met welzijn en verbetering.” Hij pleit voor een eerlijke benadering: “Dierenartsen geven terecht signalen af, maar erken ook de rol van fokkers in de vooruitgang van de medische wetenschap. De oprechte fokker krijgt nu de schuld van alle hondenproblemen wereldwijd, terwijl slechts 16% van alle honden in Nederland rashonden zijn.” Hij roept op tot zorgvuldige wetgeving en realistische normen: “Ja, stop met fokken van dieren die pijn lijden. Maar geef fokkers ook de tijd om hun doel te bereiken en gebruik de beschikbare medische hulpmiddelen. Wat als een aandoening geldt en of een drager ingezet mag worden, verdient nadere evaluatie.”

De discussie rondom rashonden blijft complex. Duidelijk is dat verantwoord fokken, wetenschappelijke inzichten én samenwerking essentieel zijn voor een gezonde(re) toekomst voor rashonden. Maar wat onderbelicht blijft, zijn de inspanningen die fokkers en verenigingen zelf doen om gezonde en sociale rashonden te fokken. Door voorlichting, kennisuitwisseling en seminars. Of door zorgvuldige planning en het gebruik van andere rassen om erfelijke aandoeningen bij een ras door inteelt, te voorkomen. Ook de Raad van Beheer en wij, “Cynophilia”, zijn hiermee bezig.

Deskundigenpool

Een mooi voorbeeld van zo’n inspanning is onze deskundigenpool. Dit is een team buitengewoon ervaren kynologen, verbonden aan ‘Cynophilia’. Zij helpen fokkers en verenigingen met advies over gezond en verantwoord fokken maar ook over het voldoen aan wet- en regelgeving. Diana Striegel, secretaris van “Cynophilia”: “Wij zijn heel erg gedreven om zelf als fokkers en deskundigen alle fokkers te helpen. Dat doen ook onze collega’s bij de Raad van Beheer. We komen van ver en we hebben nog een lange weg te gaan, maar de resultaten zijn goed en positief. Laten we samen met de wetenschap en dierenartsen blijven optrekken en elkaar vasthouden zodat we samen meters blijven maken. Maar dan moet je de bevlogen en betrokken fokker die keihard werkt aan gezonde honden ook serieus nemen en in een positief daglicht zetten.”