Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Engelse Toy Terriër

Engelse Toy Terriër

Engelse Toy Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond maar ook ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

In de 17e eeuw was er in de Engelse volksbuurten behoefte aan een kleine hond die de grote aantallen ongedierte kon bestrijden die voor problemen konden zorgen voor de volksgezondheid. Het nauwst verwant is de Engelse Black and Tan Terrier. (die is nu uitgestorven) Deze stond bekend als een bekwame ongedierte bestrijder. Ook werd de Whippet ingekruist voor de snelheid. De Manchester Terrier en de Engelse Toy Terrier waren tot de 20er jaren van de vorige eeuw hetzelfde ras.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-013)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Harmonisch, elegant en compact, strak en onberispelijk gebouwd.Kleine, snelle, wendbare terrier die in de rat-pit (ratten-kuil) kon werken. Met een gewicht van ca 3 á 3,5 kg stevig genoeg voor het werk.
Huidig uiterlijk

Mocht de Toy Terrier vóór 1925 de het gewicht van 7 Engelse ponden niet overschrijden, is heden ten dage de soundness van groter belang. Van rattenvanger naar gezelschapshondje, het gaat de Toy prima af.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Kleine hond met typische terriërkenmerken. Waakzaam door zijn manier van doen
duidelijk makend waarom hij zich in vroeger tijden bij het ratten bijten kon onderscheiden; nooit overdreven nerveus.
Altijd alert en zijn omgeving in de gaten houden is een eigenschap van een terrier, zo ook de Toy. Bij de baas in de buurt blijven en samen dingen ondernemen doet hij het liefst. Vanwege de makkelijk te onderhouden vacht en zijn waakzaamheid is hij een geliefd gezelschapsdier.
Huidig gedrag

Vrolijk en vrij. Baasgericht, altijd in voor wat vermaak.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er wordt aanbevolen om de ogen te controleren bij de fokdieren plus de patella luxatie, er is geen rasvereniging van dit ras.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.