Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Field Spaniel

Field Spaniel

Field Spaniel

Oorspronkelijk doel

Jachthond, werkt onder het geweer.. Beschikt over een prima neus en is een degelijke werker. Werd gebruikt voor het opstoten van het wild vanuit de middelzware dekking.

Beknopte geschiedenis

Deze middelgrote, vanuit Engeland afkomstige Spaniel variëteit is in feite een door mensen gecreëerd ras, waarbij gebruikt gemaakt is van o.a. de Sussex -, de Cocker – en de Engelse Springer Spaniel. Na de tweede wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven, maar dankzij de inzet van een aantal liefhebbers is de Field Spaniel behouden gebleven. Toegestane kleuren voor dit ras zijn bruin, zwart en schimmel (roan). Ieder van deze kleuren mag in combinatie zijn met een tan-aftekening. Zoals voor elke hond met een stamboom is er ook voor de Field Spaniel een ‘rasstandaard’ opgesteld. Dit gebeurt in het land van herkomst, voor dit ras is dat Engeland. In deze standaard staat omschreven aan welke eisen de ideale Field Spaniel moet voldoen. Tot op heden is de perfecte hond nog nooit gefokt. Dat zal ook niet snel gebeuren, omdat de rasstandaard vrij te interpreteren valt. Het allerbelangrijkste is echter dat de Field Spaniel zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een relatief gezonde, sportieve en gezellige hond die in een passende omgeving een aanwinst voor het gezin is. Het is een sobere hond, zonder overdrijving , met een middellange beharing. De Field Spaniel heeft een duidelijke ‘will to please’ en is makkelijk in de omgang met mensen en andere dieren.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Fonne
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -123)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een mooie, adellijke, gehoorzame en sportieve hond, met een karakteristiek hoofd, actief en met een groot uithoudingsvermogen.Functioneel gebouwde hond. De middellange vacht is bestand tegen weersinvloeden en dient als bescherming. Bevedering aan oren, borst, buik, voor- en achterbenen en staart.
Huidig uiterlijk

Adellijke hond, die evenredig gebouwd is. Groter en langer in vergelijkingen tot de Engelse Cocker Spaniel maar kleiner dan de Engelse Springer Spaniel. Een opvallend mooi gesneden hoofd met een amandelvormig, donker hazelnootkleurig oog, met een zachte en intelligente uitdrukking. Een sportieve hond zonder overdrijving.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Bijzonder gezeglijke, actieve, gevoelige, maar onafhankelijke natuur.Van origine gefokt voor de jacht. Nog altijd beschikt deze hond over een uitstekende neus. De Field Spaniel wordt tegenwoordig voor diverse doeleinden gebruikt.
Huidig gedrag

De Field Spaniel weet zich uitstekend aan te passen aan zijn omgeving. Het is een intelligente en leergierige hond die nadenkt alvorens tot actie over te gaan. Behalve voor de jacht is hij ook voor andere doeleinden geschikt is. Steeds vaker wordt deze hond gebruikt als speurhond of therapiehond. Ook in de hondensport zien wij de Field Spaniel van tijd tot tijd op het veld, zoals bijvoorbeeld bij obedience of agility.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er ook bij de hond ziektes voor, alhoewel de Field Spaniel tot nu toe een relatief gezond ras is. De ras vereniging, (Field Spaniel Club Nederland), verwacht van haar leden dat eventuele ouder dieren onderzocht worden op erfelijke heup – of oogafwijkingen. Zoals bij iedere hond met een langer en behaard oor vragen ook bij dit ras de oren om meer aandacht, teneinde problemen te voorkomen.

Overig / Aandachtspunten

Helaas zien wij in een aantal landen het type Field veranderen. Deze evenwichtig gebouwde hond met zijn zwaar bone en adellijke voorkomen, een combinatie van schoonheid en bruikbaarheid wordt veranderd in een overdreven ‘showy’-hond met een uitgeschoren hals en een overvloedig, in model geknipte vacht.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.