Momenteel is er een internetconsultatie over een wijziging van het Besluit houders van dieren. Deze
wijziging beoogt honden en paarden die onnodig gecoupeerd zijn uit te sluiten van deelname aan
wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen.
Hoewel couperen zonder medische noodzaak al verboden is, worden er toch nog gecoupeerde dieren
gesignaleerd. De uitbreiding van het verbod moet helpen deze praktijk verder te ontmoedigen en het
dierenwelzijn te bevorderen.
Wij nodigen u uit om aan deze consultatie mee te doen en uw mening te geven. Uw inbreng kan van
groot belang zijn. De link naar de internetconsulatie
Lees hieronder belangrijke informatie namens Cynophilia
Couperen van honden: ‘Een oproep tot zorgvuldigheid’
De Koninklijke Nederlandse Kennelclub maakt zich zorgen over het welzijn van honden in het debat rond couperen. Couperen van oren en staarten als schoonheidsideaal moet verboden blijven. De Nederlandse kynologie nam hier al in 1996 (oren) en 2003 (staarten) maatregelen tegen in, wat wij zien als een belangrijke stap vooruit in dierenwelzijn. Honden met ongecoupeerde oren en staart zijn in ons land de norm geworden en de hond met een geamputeerde staart de (hoge) uitzondering.
Nieuwe knelpunten ontstaan echter bij het uitsluiten van deelname van honden met geamputeerde staarten aan evenementen. Bij verwondingen aan de staart kan angst voor uitsluiting ertoe leiden dat eigenaren medische ingrepen uit stellen, waardoor onnodig leed wordt veroorzaakt. Staartverwondingen komen voor, vooral bij kortharige jachthonden maar ook bij enthousiaste honden die hun staart beschadigen tegen harde oppervlakken zoals deurposten.
Minister Schouten van LNV destijds gaf aan dat het haar vooral te doen was om dieren (honden en paarden) met een gecoupeerde staart te weren van evenementen waar veel publiek bij aanwezig zou zijn om te voorkomen dat men ook zo’n dier met een gecoupeerde staart zou willen hebben. Jachthondentrainingen en -wedstrijden zijn kleinschalige evenementen, veelal zonder publiek, hebben nauwelijks invloed op de publieke opinie. Daarnaast bieden deze activiteiten honden de kans hun instincten en vaardigheden te benutten. Dit draagt bij aan hun welzijn en kan worden beschouwd als cultureel erfgoed.
De Koninklijke Nederlandse Kennelclub ‘Cynophilia’ pleit voor een scheiding tussen couperen als schoonheidsideaal, dat absoluut verboden moet blijven, en amputaties op medische gronden, waarbij met amputatie nu juist wordt beoogd het welzijn van de hond te verbeteren. Honden met een dierenartsverklaring voor een medische amputatie moeten deel kunnen blijven nemen aan fokkeuringen, proeven en wedstrijden. Strenge regels mogen verantwoordelijke eigenaren en hun honden niet onterecht benadelen en zorg ervoor dat het hondenwelzijn centraal blijft staan.