Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Hrvatski Ovcar

Hrvatski Ovcar

Hrvatski Ovcar

Oorspronkelijk doel

Veehoeder, waakhond erfhond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras heeft zichzelf hoogstwaarschijnlijk door meerdere eeuwen vanaf de afstammelingen van de zogenaamde “paalbewonens hond” (Canis familiaris Palustris) op het grondgebied van Oost-Slavonië, onderdeel van Republiek Kroatië ontwikkeld.
Volgens de in 1719 in Đakovo het manuscript van bisschop Petar Bakić genoemde hypothese, dat zich beroept op het eerdere manuscript van bisschop Petar uit het jaar 1374, werd het ras door de Kroaten meegebracht uit hun oorspronkelijke thuisland. De systematische fok van de Kroatische Herdershond werd begonnen door Prof. Stjepan Romić begon in 1935.
Op de eerste hondententoonstelling op 29 en 30 oktober 1949 in Zagreb werd het ras publiekelijk gepresenteerd. De eerste rasstandaard werd vastgesteld door Dr. Otto Rohr in 1951 geschreven en goedgekeurd door de F.C.I. op 31 januari 1969.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-277)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Kroatische herdershond is een hond van gemiddelde grootte en spitsachtige rustieke uitstraling en een hoofd met vosachtige expressie en met karakteristieke beharing en kleur. Hij geeft de indruk van een trotse, behendige, sterke, compacte maar zeker geen plompe hond.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Kroatische herdershond heeft een levendig temperament en is een stabiele evenwichtige hond, toegewijd aan zijn eigenaar. Hij mag niet agressief of schuw zijn en moet voor alles wat in zijn omgeving gebeurt, interesse tonen. Het ras heeft een aangeboren gevoel om met huisdieren te werken. De karakter kenmerken van het ras zijn scherpzinnigheid, moed, levendigheid, doorzettingsvermogen, geduld en voorzichtigheid bij het werk. Het is gemakkelijk te trainen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is bij dit ras geen rasvereniging waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED, en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.