Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Otterhound

Otterhound

Otterhound

Oorspronkelijk doel

Jachthond speciaal voor de jacht op Otters.

Beknopte geschiedenis

Er wordt aangenomen dat de voorouders van de Otterhound onder Franse invloed en gecombineerd met oorspronkelijke uit Engelse bloedlijnen afkomstig zijn. Hij is een vriendelijke kameraad met een
typische luide blaf, waarmee hij bekend wilt maken dat hij een buit gevonden heeft die hem interesseert. Maar tegenwoordig is zijn hoofdtaak Jagen op otters, verboden. Het ras heeft uitgesproken zweethond vaardigheden. Bij het volgen van de geur van een otter op het land heet dit een track ‘drag’ en in het water ‘wash’. Een Otterhound kan een ‘drag’ tot wel twaalf uur volgen en als hij een “wash” volgt, kan hij tot wel vijf uur zwemmen. Naast zijn vettige beharing heeft hij ook tussen de tenen zwemvliezen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-294)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote hond met rechte, correct geplaatste ledematen, ruwhaar, met majestueus hoofd, sterk lichaam en met een losse uitgebreide bewegings afloop. Grof stokhaar en grote voeten zijn belangrijke kenmerken. Vrij in beweging.Hond die uitermate geschikt is voor de jacht aan en in het water, zijn olieachtige vacht is heel functioneel, evenals zijn “zwemvliezen”.

Huidig uiterlijk

Het ras is nauwelijks veranderd in de afgelopen eeuw. Er wordt nog steeds mee gewerkt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk en evenwichtig. Elk teken van agressie of nervositeit moet streng worden bestraft.Hond zonder enige vorm van agressie, kan goed samenwerken met mens en dier.

Huidig gedrag

Een vriendelijk, vrolijk, speels karakter. Hecht zich sterk aan “zijn” mensen, rustig in huis. Mag nooit getrimd worden, zelden gekamd. Vaak onstuimig, heeft ruimte nodig, ook in huis. Deze “liefste hond van de wereld” is een Brak, een lopende hond. Heeft veel beweging nodig om nog ietwat aan zijn jachtpassie tegemoet te komen. Hij heeft de juiste opvoeding voor een Brak nodig.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de meeste Otterhounds zijn erg gezond, met weinig erfelijke aandoeningen.
Er komen voor: HD, ED, Epileptie, Glanzmann’s trombasthenie, Hypothyreoïdie en Talgcysten.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.