Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pekingees

Pekingees

Pekingees

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De herkomst van de Pekingees ligt verborgen in de Chinese geschiedenis. Reeds lang voordat de Engelse in 1860 de keizerlijke paleizen veroverden gingen er in China verhalen rond over een bijzondere kleine leeuwhond die aan het keizerlijke hof zeer geliefd was.
In de jaren 30 is de Pekingees een tijd een modehond geweest. Dit had onzorgvuldig fokken tot gevolg. Daardoor werd er niet voldoende op karakter gelet en kwam er nogal een humeurige, naar vreemden happende Pekingees voor. Na de oorlog hebben serieuze fokkers zich tot doel gesteld om een mooie Pekingees met een mooi karakter te fokken, daarin zijn ze wonderwel geslaagd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

HW 1981
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-207)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Leeuwachtige verschijning met een waakzame, intelligente uitdrukking. Klein, evenwichtig, matig gedrongen met veel waardigheid en kwaliteit. Ieder teken van ademhalings-moeilijkheden of onvermogen om correct te lopen onaanvaardbaar en moet streng worden bestraft.
Niet overdreven in de beharing.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Onverschrokken, loyaal, afstandelijk, niet bang of agressief.

Huidig gedrag

De hedendaagse Pekingees is lief voor kinderen, kan goed met andere huisdieren omgaan en is vooral een makkelijke hond. Ze hebben niet zoveel beweging nodig, Daardoor is hij ook erg geschikt voor een flatbewoner. Drie maal daags een blokje om is voldoende.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: ECVO oogonderzoek en Patella Luxatie. Er mag niet gefokt worden met dieren die lijden aan PRA, Epilepsie en Cataract.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.