Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pyreneese Herdershond (langhaar)

Pyreneese Herdershond (langhaar)

Pyreneese Herdershond (langhaar)

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver.

Beknopte geschiedenis

Het ras is van nederige komaf en was tot het begin van de twintigste eeuw nauwelijks bekend in de officiële kynologie. De verschijningsvormen die in de diverse dalen voorkomen, lopen behoorlijk uiteen: de grootte, de vacht, die zijn soms erg verschillend, maar in karakter en gedrag bestaat geen verschil. Tussen 1921 en 1925 werd door Dhr. Bernard Sénac-Lagrange de eerste officiële standaard samengesteld. Deze standaard werd veranderd, eerst onder zijn voorzitterschap, daarna onder de voorzitterschappen van Dhr. Charles Duconte (1954-1986), van Dhr. Guy Jean Mansencal (1986-2000) en van Dhr. Alain Pécoult (2000-…) in nauwe samenwerking met Dhr. Raymond Triquet sinds 2001.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-141)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een hond, die bij een minimum aan hoogte en gewicht blijk geeft van een maximale spanning. Door zijn uiterlijk van voortdurende waakzaamheid, zijn slimheid en wantrouwen, in combinatie met zijn levendige manier van bewegen, is de hond zo karakteristiek, dat hij niet met andere honden te vergelijken is.Werkhond bij de kudde.

Huidig uiterlijk

Zowel lang- als halflang-harig. Het gezicht is vrij van lange haren; De voorsnuit is korter behaard, op de schouders is de beharing geitachtig en lang en op de kroep en dijen wollig. hierdoor ontstaan bij het ouder worden wat verviltte strengetjes, de zogenaamde “cadenettes”. Mooie cadenettes zijn een pré.
De kleuren variëren van zeer licht tot zeer donker fauve, van zeer licht tot zeer donkergrijs, zwart, harlekijn en gestroomd (bringé). Bij alle kleuren kunnen witte aftekeningen voorkomen. Veel wit is ongewenst.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het is een kleine moedige hond, zelfredzaam, in staat zelf initiatieven te nemen en volledig toegewijd aan zijn baas. Hij is eigenzinnig van aard en over het algemeen is een energieke aanpak nodig om zijn energie in goede banen te leiden en het beste uit zijn intelligentie en levendigheid te halen. Tegenover vreemden is hij vaak wantrouwend.Werkhond met werkproef.
Altijd alert en waakzaam over alles wat er in zijn omgeving gebeurt. Een hond met veel energie die graag bezig is.

Huidig gedrag

De Pyreneese Herdershond is een gecompliceerde hond die niet geschikt is voor mensen die aan hun eerste hondje beginnen. Niet voor niets noemt men hem in het land van herkomst wel de ‘kleine duivel’. Ondanks zijn geringe formaat en zijn schattige uiterlijk, moet u zich realiseren dat u met de Berger een ‘heleboel’ hond in huis haalt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging verplicht de volgende onderzoeken voor de fokdieren: HD onderzoek, ED onderzoek, oogonderzoek en doofheidonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Pigment is zeer belangrijk. De neus, oogleden en lippen en slijmvliezen moeten altijd zwart zijn. Ook het verhemelte moet tenminste zwart gevlekt zijn.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.