Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Oorspronkelijk doel

Veedrijver, maar ook speur-, reddings- en diensthond.

Beknopte geschiedenis

Oorspronkelijk gebruikte men de Riesenschnauzer in het zuiden van Duitsland als veedrijver. Rond het jaar 1900 herkenden doelbewuste fokkers, dat hij aanleg heeft om buitengewone prestaties te leveren en hoogst waardevolle karakter eigenschappen bezit. Sinds 1913 is hij opgenomen in het stamboek en reeds in 1925 krijgt hij de officiële erkenning als diensthond.

VroegerNu

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 181)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Groot, sterk, eerder gedrongen dan slank, ruwharig; de grotere en krachtigere versie van de Schnauzer. Een trotse, weerbare hond met een respect afdwingend uiterlijk.Stalhond, rattenvanger, ongedierteverdelger kuddebewaker, huis- en tuinbewaker, begeleider van rijtuigen, veedrijver, maar ook kindervriend.
Samengevat: een algemeen nuttige rol op elk gebied van het landleven, in opdracht of uit eigen initiatief.

Huidig uiterlijk

In vergelijking met de beschrijving in de rasstandaard tegenwoordig een meer luxe hond dan werkhond, mede door vaak overdreven, niet functionele (onvoldoende hard en te lange) vachten, de vaak wat steilere fronten en de te sterke hoeking van de hak (sikkelhak) met als gevolg kort gangwerk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Typische gedragskenmerken zijn het goedaardige, evenwichtige karakter en zijn onomkoopbare trouw aan zijn baas. Hij bezit sterk ontwikkelde zintuigen, schranderheid, geschiktheid om te worden afgericht, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en weerstandsvermogen tegen slecht weer en ziektes. Door zijn aangeboren belastbaarheid en zelfverzekerdheid is hij zeer geschikt als begeleidings-, sport-, gebruiks- en diensthond.Door zijn bouw zeer geschikt als begeleidingshond.
Dit in combinatie met zijn onverschrokkenheid, zelfverzekerdheid en belastbaarheid geschikt als gebruikshond.

Huidig gedrag

Zoals beschreven in de rasstandaard, maar dan veelal in wat mindere mate. Nog steeds een fijne kindervriend, trouw aan zijn baas en wakend over zijn terrein. Vrolijk, trouw, vastberaden, soms zelfs koppig en zeker niet onderdanig, maar zeer zeker wel betrouwbaar.

Gezondheid

Over het algemeen een gezond ras. Zelden komt epilepsie en cryptorchidie voor. Soms cataract, PRA, hypothyreoïdie, hyperuricemie.

Overig / Aandachtspunten

Vierkante bouw, constructie achterhand, vachtstructuur en -kleur. Uitvoeren van gezondheidsonderzoeken, ook met behulp van DNA.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • J. van Dijk
  • Foto’s Allice van Kempen
  • VDH