Zuid-Russische Ovcharka
Oorspronkelijk doel
Waak en verdedigingshond.
Beknopte geschiedenis
Het wordt verondersteld dat de voorouder van de Zuid-Russische Ovtcharka de bebaarde,
grofharige honden waren die samen met de Merinoschapen uit het zuiden van Spanje mee gebracht werden naar de steppen, dit feit is vermeld in de wetten van het Tsaristische rijk.
Deze levendige, middelgrote honden, lijkend op Gos d’Atura Catala konden schaapskudden bijeendrijven en beschermen. Deze uit Spanje afkomstige honden paarde spontaan met de herdershonden en windhonden, deze bastaarden werden later algemeen bekend als de “Russische herdershond”. wijdverbreid in de zuidelijke regio’s van Rusland en ook in het buitenland, in westerse landen of in Europa. In 1867 tijdens de World’s Fair was de “Russische herder” voor zijn schoonheid bekroond met een gouden medaille.
De eigenlijke selectie begon echter pas in 1898 op de Krim, in Askania-Nova, op het landgoed van Friedrich von Falz-Fein, een Russische baron van Duitse afkomst. Het ras heeft het aan hem de moderne typische kenmerken te danken evenals de naam “Zuid-Russische Ovcharka”.
Talloze dekkingen met lokale windhonden zijn uitgegroeid tot grotere rassen en de witte kleur, een lichtere lichaamsbouw, de vlakke borst die typerend is voor snel rennende honden, maar ook een opgetrokken onderbelijning en uitgesproken hoekingen van de achterhand.
De laatste typische kenmerken van het lichaam en de naam “Zuid-Russische Ovtcharka” werd uiteindelijk het ras verleend in de USSR in de jaren dertig, toen de eerste officiële standaard van het ras is goedgekeurd.
De Zuid-Russische Ovtcharka is makkelijk te houden en past zich aan dankzij zijn uithoudingsvermogen snel aan de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden.
Deze honden staan altijd klaar om hun baasjes en hun eigendommen te beschermen. Deze honden zijn hun baasjes uitgesproken loyaal en toegewijd, maar hieruit mag niet worden afgeleid dat de Zuid-Russische Ovtcharka zichzelf ten opzichte vreemden zich ook zo gedraagt.
Vroeger | Nu |
---|---|
Afb. De Hondenwereld 1996 | Foto: Alice van Kempen |
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-326) | Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk |
---|---|
De Zuid-Russische Ovtcharka is een grote hond, met een redelijk lang lichaam, niet gedrongen, met sterke botten en droge, sterke bespiering. Het geslachts onderscheidt is uitgesproken, de reuen zijn zwaarder dan de teven en hebben grotere hoofden. De rugbelijning is een onderscheidend kenmerk van dit ras, ze vormt een licht gebogen belijning over de lendenen. Lichaam, hoofd, ledematen en staart zijn met grof, lang, dik en bedekt met ruige vacht, wat een indruk wekt van onhandigheid en traagheid, maar in werkelijkheid is de Zuid-Russische Ovtcharka een snelle en behendige hond. | Waakhond, dus ook sterk van bouw, onbevreesd, weersbestendige vacht, kan dag en nacht zijn werk doen. Hij is ook in staat wolven aan te pakken. |
Huidig uiterlijk
Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden.
Gedrag volgens rasstandaard | Oorspronkelijk doel in relatie met gedrag |
---|---|
Evenwichtig, zelfverzekerd en onafhankelijk. De Zuid-Russische Ovtcharka is zijn baas toegewijd, maar tegenover vreemden wantrouwend en gereserveerd. De Zuid-Russische Ovtcharka is de perfecte waakhond voor vee en geweldig voor het beschermen van de eigenaar en zijn eigendommen. | Waakhond voor het bewaken van de kuddes en eigendommen van de baas. Zelfstandig gedrag en valt dus aan als de kudde bedreigd wordt, heeft door zijn wendbaarheid, kracht en snelheid ook de mogelijkheid om dit te doen. |
Huidig gedrag
Het karakter van de Zuidrus laat zich in het kort omschrijven als uitgesproken waaks, afstandelijk en wantrouwend tegenover vreemden, dominant, eigenzinnig en zelfstandig. Een Zuidrus heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, tijd en ruimte voor hem heeft en hem leiding geeft. Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen. De honden moeten van jongs af aan consequent opgevoed worden en hebben een optimale socialisatie nodig.
Gezondheid *1
Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor,
Overig / Aandachtspunten
—
Bron
- Fédération Cynologique Internationale (FCI)
- Graaf van Bylandt
- Hondenwereld
- Rasvereniging
- Diverse kenners van het ras
*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.